Zupa klopsowa z koperkiem i pulpetami

Składniki

  • 2 litry wywaru warzywnego
  • 250 g ziemniaków
  • 3 łyżki mąki pszennej Polki Kulinarnej
  • 4 łyżki słodkiej śmietany 30%
  • 2 łyżki octu spirytusowego
  • 2 łyżki posiekanego kopru
  • 3 szt. liści laurowych
  • 5 szt. ziela angielskiego
  • Sól i pieprz biały, mielony

Pulpety

  • 250 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • 1 jajo
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • Sól i pieprz biały, mielony

Sposób przyrządzenia

  1. Mięso mielone wymieszaj dokładnie z pozostałymi składnikami. Dopraw solą i
    pieprzem.
  2. Formuj małe pulpety wielkości dużego orzecha włoskiego.
  3. Ziemniaki pokrój w grubą kostkę.
  4. Gotuj ziemniaki w wywarze z liściem laurowym i zielem angielskim.
  5. Śmietanę wymieszaj z mąką Polką i dodaj ocet.
  6. Dolej odrobinę gorącego wywaru i dokładnie wymieszaj.
  7. Gdy ziemniaki będą miękkie, dolej rozrobioną śmietanę do zupy. Gotuj ok 3-5 min.
  8. Wkładaj delikatnie pulpety i gotuj około 10 min.
  9. Na koniec dodaj koper, dopraw solą i pieprzem.

Życzymy udanych wypieków.

Smacznego!