Zupa klopsowa z koperkiem i pulpetami
Składniki
- 2 litry wywaru warzywnego
- 250 g ziemniaków
- 3 łyżki mąki pszennej Polki Kulinarnej
- 4 łyżki słodkiej śmietany 30%
- 2 łyżki octu spirytusowego
- 2 łyżki posiekanego kopru
- 3 szt. liści laurowych
- 5 szt. ziela angielskiego
- Sól i pieprz biały, mielony
Pulpety
- 250 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 4-5 łyżek bułki tartej
- 1 jajo
- 2 łyżki posiekanego koperku
- Sól i pieprz biały, mielony
Sposób przyrządzenia
- Mięso mielone wymieszaj dokładnie z pozostałymi składnikami. Dopraw solą i
pieprzem. - Formuj małe pulpety wielkości dużego orzecha włoskiego.
- Ziemniaki pokrój w grubą kostkę.
- Gotuj ziemniaki w wywarze z liściem laurowym i zielem angielskim.
- Śmietanę wymieszaj z mąką Polką i dodaj ocet.
- Dolej odrobinę gorącego wywaru i dokładnie wymieszaj.
- Gdy ziemniaki będą miękkie, dolej rozrobioną śmietanę do zupy. Gotuj ok 3-5 min.
- Wkładaj delikatnie pulpety i gotuj około 10 min.
- Na koniec dodaj koper, dopraw solą i pieprzem.
Życzymy udanych wypieków.
Smacznego!