Śmietanowy makaron Maltagliati

Śmietanowy makaron Maltagliati

Składniki

  • 300 g mąki pszennej Polka na naleśniki
  • 1 jajo
  • 150 g kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • szczypta soli
  • odrobina mąki do podsypania ciasta

Do podania

  • 100 g sera twarogowego niemielonego
  • 120 g boczku wędzonego surowego w plastrach
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku posiekanego w plasterki
  • olej słonecznikowy do smażenia
  • opcjonalnie posiekana papryczka chili

Przygotowanie

  • Mąkę Polkę wymieszaj z jajem i śmietaną, dodaj szczyptę soli.
  • Zagnieć gładkie ciasto, odstaw na 10 min.
  • Rozwałkuj na grubość ok 1 mm i pokrój nożem lub radełkiem na nieregularne kształty.
  • Gotuj w osolonej wodzie ok 3-4
  • Boczek pokrój w paski o szer 3 cm. Przesmaż na chrupiąco i odcedź.
  • Na wytopionym tłuszczu z boczku zeszklij czosnek.
  • Dodaj makaron i wymieszaj dokładnie, dodaj natkę pietruszki i opcjonalnie posiekane chili.
  • Wyłóż na talerz, posyp pokruszonym twarogiem i chrupiącym boczkiem.

Zobacz jak to przygotować: WIDEO / SHORTS

Życzymy udanych wypieków.

Smacznego!