

Śmietanowy makaron Maltagliati
Składniki
- 300 g mąki pszennej Polka na naleśniki
- 1 jajo
- 150 g kwaśnej gęstej śmietany 18%
- szczypta soli
- odrobina mąki do podsypania ciasta
Do podania
- 100 g sera twarogowego niemielonego
- 120 g boczku wędzonego surowego w plastrach
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku posiekanego w plasterki
- olej słonecznikowy do smażenia
- opcjonalnie posiekana papryczka chili
Przygotowanie
- Mąkę Polkę wymieszaj z jajem i śmietaną, dodaj szczyptę soli.
- Zagnieć gładkie ciasto, odstaw na 10 min.
- Rozwałkuj na grubość ok 1 mm i pokrój nożem lub radełkiem na nieregularne kształty.
- Gotuj w osolonej wodzie ok 3-4
- Boczek pokrój w paski o szer 3 cm. Przesmaż na chrupiąco i odcedź.
- Na wytopionym tłuszczu z boczku zeszklij czosnek.
- Dodaj makaron i wymieszaj dokładnie, dodaj natkę pietruszki i opcjonalnie posiekane chili.
- Wyłóż na talerz, posyp pokruszonym twarogiem i chrupiącym boczkiem.
Życzymy udanych wypieków.
Smacznego!