Proste pierniki
Składniki
- 450 g mąki pszennej
- 1,5 łyżki stołowej przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka stołowa kakao
- 80 g cukru pudru
- 100 g masła
- 3 łyżki stołowe miodu wielokwiatowego
- 2 jaja
Składniki na lukier do pierniczków
- Cukier puder 150 g
- Sok z cytryny ok 3 łyżki stołowe
Sposób przyrządzenia
- Mąkę dokładnie wymieszaj z sodą, cukrem pudrem, kakao i przyprawą do piernika.
- Masło podgrzej z miodem i ostudź do temperatury pokojowej.
- Dodaj do mieszanki masło i jaja. Dokładnie wyrabiaj na gładką jednolitą masę.
- Zawiń w folię i wstaw do lodówki na ok 20 min.
- Po tym czasie jeszcze raz dokładnie wygniataj.
- Ciasto podziel na 2-3 części, następnie każdą z nich rozwałkuj na cienkie placki ok. 0,5 cm.
- Wycinaj pierniczki i piecz w temperaturze 180 stopni ok. 10 minut.
- Zaraz po pieczeniu pierniczki będą twarde i kruche , jeśli chcesz by zmiękły schowaj je do pojemnika na dwa dni. Lukrować możesz w każdej chwili 🙂
Przygotowanie lukru do pierniczków:
- Cukier puder wymieszaj dokładnie z sokiem wyciśniętym z cytryny.
- Wymieszaj na gładką masę, a następnie lukruj pierniczki.
Uwaga:
Część lukru zabarwiłem sokiem skoncentrowanym z buraka czerwonego🙂
Smacznego!