Proste pierniki

Składniki

  • 450 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżki stołowej przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka stołowa kakao
  • 80 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 3 łyżki stołowe miodu wielokwiatowego
  • 2 jaja

Składniki na lukier do pierniczków

  • Cukier puder 150 g
  • Sok z cytryny ok 3 łyżki stołowe

Sposób przyrządzenia

  1. Mąkę dokładnie wymieszaj z sodą, cukrem pudrem, kakao i przyprawą do piernika.
  2. Masło podgrzej z miodem i ostudź do temperatury pokojowej.
  3. Dodaj do mieszanki masło i jaja. Dokładnie wyrabiaj na gładką jednolitą masę.
  4. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na ok 20 min.
  5. Po tym czasie jeszcze raz dokładnie wygniataj.
  6. Ciasto podziel na 2-3 części, następnie każdą z nich rozwałkuj na cienkie placki ok. 0,5 cm.
  7. Wycinaj pierniczki i piecz w temperaturze 180 stopni ok. 10 minut.
  8. Zaraz po pieczeniu pierniczki będą twarde i kruche , jeśli chcesz by zmiękły schowaj je do pojemnika na dwa dni. Lukrować możesz w każdej chwili 🙂

Przygotowanie lukru do pierniczków:

  1. Cukier puder wymieszaj dokładnie z sokiem wyciśniętym z cytryny.
  2. Wymieszaj na gładką masę, a następnie lukruj pierniczki.

Uwaga:

Część lukru zabarwiłem sokiem skoncentrowanym z buraka czerwonego🙂

Smacznego!