Zupa grzybowa

Składniki

  • Podgrzybki mrożone 500 g
  • Cebula 2 szt.
  • Czosnek 4 ząbki
  • Ziele angielskie 4 szt.
  • Liść laurowy 4 szt.
  • Majeranek suszony 2 łyżki
  • Seler korzeniowy 2 szt.
  • Śmietanka słodka 30% – 200 ml
  • Sok z kiszonej kapusty 250 ml
  • Sól, pieprz
  • Ugotowane suszone podgrzybki 100 g, z wywarem z gotowania.
  • Olej do smażenia
  • Masło 100 g

Składniki na kluski rwane

  • Mąka Polka wariant „Na pierogi, naleśniki” 400 g
  • Woda z gotowania grzybów suszonych ok 150 ml
  • Sól, pieprz

Sposób przyrządzenia

  1. Grzyby pokroić w kostkę 1/1 cm, przesmażyć na oleju
  2. Cebulę posiekać i przesmażyć. Dodać do grzybów.
  3. Selera pokroić w kostkę 1/1 cm i także przesmażyć na oleju z masłem
  4. Grzyby i seler zalać wywarem z suszonych grzybów i dolać wody.
  5. Dodać zioła, pokrojony w plastry czosnek, posiekane ugotowane suszone grzyby i gotować ok 40 min.
  6. Dolać sok z kiszonej kapusty. Zagotować.
  7. Doprawić solą i pieprzem.
  8. Dodać zahartowanej śmietanki.

Przygotowujemy kluski rwane:

  1. Wodę z grzybów wymieszać z mąką i doprawić sola i pieprzem.
  2. Zagnieść twarde ciasto.
  3. Urywać małe kawałki ciasta palcami i przesypywać mąką. Podsuszyć ok 20 min
  4. Gotować w wodzie i dodać do zupy.

Smacznego!