Zupa grzybowa
Składniki
- Podgrzybki mrożone 500 g
- Cebula 2 szt.
- Czosnek 4 ząbki
- Ziele angielskie 4 szt.
- Liść laurowy 4 szt.
- Majeranek suszony 2 łyżki
- Seler korzeniowy 2 szt.
- Śmietanka słodka 30% – 200 ml
- Sok z kiszonej kapusty 250 ml
- Sól, pieprz
- Ugotowane suszone podgrzybki 100 g, z wywarem z gotowania.
- Olej do smażenia
- Masło 100 g
Składniki na kluski rwane
- Mąka Polka wariant „Na pierogi, naleśniki” 400 g
- Woda z gotowania grzybów suszonych ok 150 ml
- Sól, pieprz
Sposób przyrządzenia
- Grzyby pokroić w kostkę 1/1 cm, przesmażyć na oleju
- Cebulę posiekać i przesmażyć. Dodać do grzybów.
- Selera pokroić w kostkę 1/1 cm i także przesmażyć na oleju z masłem
- Grzyby i seler zalać wywarem z suszonych grzybów i dolać wody.
- Dodać zioła, pokrojony w plastry czosnek, posiekane ugotowane suszone grzyby i gotować ok 40 min.
- Dolać sok z kiszonej kapusty. Zagotować.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Dodać zahartowanej śmietanki.
Przygotowujemy kluski rwane:
- Wodę z grzybów wymieszać z mąką i doprawić sola i pieprzem.
- Zagnieść twarde ciasto.
- Urywać małe kawałki ciasta palcami i przesypywać mąką. Podsuszyć ok 20 min
- Gotować w wodzie i dodać do zupy.
Smacznego!