

Wytrawna babka z boczkiem i porem
Składniki
- 2 małe pory
- 240 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g zielonego groszku
- 150 g wędzonego boczku
- 100 ml kefiru
- 50 ml oleju
- 3 jaja
- 150 g wędzonego sera twarogowego
- Sól, pieprz biały mielony
Sposób przyrządzenia
- Pory pokrój w cienkie paseczki i przesmaż na patelni. Dopraw solą i pieprzem.
- Boczek pokrój w drobną kostkę i przesmaż, aż będzie chrupiący.
- Jaja delikatnie podbij i wymieszaj z kefirem.
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
- Pory, groszek i boczek dodaj do ubitych jaj z kefirem.
- Dodaj przesianą mąkę i delikatnie wymieszaj.
- Na koniec dodaj pokruszony wędzony ser.
- Formę do pieczenia babki o średnicy 20-25 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką.
- Masę wyłóż do formy.
- Piecz w temperaturze 180 stopni ok. 45 min.
- Podawaj z sosem grzybowym lub chrzanowym najlepiej na ciepło.
Życzymy udanych wypieków.
Smacznego!