Wytrawna babka z boczkiem i porem

Składniki

  • 2 małe pory
  • 240 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g zielonego groszku
  • 150 g wędzonego boczku
  • 100 ml kefiru
  • 50 ml oleju 
  • 3 jaja
  • 150 g wędzonego sera twarogowego 
  • Sól, pieprz biały mielony

Sposób przyrządzenia

  1. Pory pokrój w cienkie paseczki i przesmaż na patelni. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Boczek pokrój w drobną kostkę i przesmaż, aż będzie chrupiący.
  3. Jaja delikatnie podbij i wymieszaj z kefirem.
  4. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
  5. Pory, groszek i boczek dodaj do ubitych jaj z kefirem.
  6. Dodaj przesianą mąkę i delikatnie wymieszaj.
  7. Na koniec dodaj pokruszony wędzony ser.
  8. Formę do pieczenia babki o średnicy 20-25 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką.
  9. Masę wyłóż do formy. 
  10. Piecz w temperaturze 180 stopni ok. 45 min. 
  11. Podawaj z sosem grzybowym lub chrzanowym najlepiej na ciepło.

Życzymy udanych wypieków.

Smacznego!