Wędzone kopytka z cebulką
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 garść siana
- 3 jaja
- 300 g mąki Polki wariant „Najlepsza na pierogi, naleśniki”
- 2 cebule
- 150 ml oleju słonecznikowego
- sól
- pieprz grubo mielony
Sposób przyrządzenia
- Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku, studzimy, przeciskamy przez praskę.
- Przeciśnięte ziemniaki wkładamy do miski, a miskę do większego naczynia żaroodpornego z pokrywką. Obkładamy miskę sianem. Podpalamy. Kiedy siano dobrze się rozpali, nakrywamy większe naczynie pokrywką i wędzimy ziemniaki w powstałym dymie ok. 10 min.
- Popiół ze spalonego siana przesiewamy przez gęste sito i dodajemy do ziemniaków. Dokładnie wyrabiamy.
- Do ziemniaków z popiołem dodajemy jajko, mąkę Polkę. Szybko łączymy składniki i wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto.
- Formujemy z ciasta klasyczne kopytka. Gotujemy w osolonym wrzątku, najlepiej partiami, przez 1,5 do 2 minut licząc od wypłynięcia.
- Cebulę pokrojoną w drobną kostkę wkładamy do zimnego oleju i na wolnym ogniu wyprażamy na rumiane, chrupiące skwarki, doprawiając je na końcu pieprzem. Łączymy z ugotowanymi wędzonymi kopytkami.
Życzymy udanych wypieków.
Smacznego!