Wędzone kopytka z cebulką

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 garść siana
  • 3 jaja
  • 300 g mąki Polki wariant „Najlepsza na pierogi, naleśniki”
  • 2 cebule
  • 150 ml oleju słonecznikowego
  • sól
  • pieprz grubo mielony

Sposób przyrządzenia

  1. Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku, studzimy, przeciskamy przez praskę.
  2. Przeciśnięte ziemniaki wkładamy do miski, a miskę do większego naczynia żaroodpornego z pokrywką. Obkładamy miskę sianem. Podpalamy. Kiedy siano dobrze się rozpali, nakrywamy większe naczynie pokrywką i wędzimy ziemniaki w powstałym dymie ok. 10 min.
  3. Popiół ze spalonego siana przesiewamy przez gęste sito i dodajemy do ziemniaków. Dokładnie wyrabiamy.
  4. Do ziemniaków z popiołem dodajemy jajko, mąkę Polkę. Szybko łączymy składniki i wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto.
  5. Formujemy z ciasta klasyczne kopytka. Gotujemy w osolonym wrzątku, najlepiej partiami, przez 1,5 do 2 minut licząc od wypłynięcia.
  6. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę wkładamy do zimnego oleju i na wolnym ogniu wyprażamy na rumiane, chrupiące skwarki, doprawiając je na końcu pieprzem. Łączymy z ugotowanymi wędzonymi kopytkami.

Życzymy udanych wypieków.

Smacznego!