

Uparowany cebularz z kaparami i boczkiem
Składniki
- 500 g mąki Polki wariant „Najlepsza na Ciasta”+ kilka łyżek do podsypywania
- 1 szklanka mleka
- 1 jajo
- 40 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 1 – 2 cebule
- 1 – 2 łyżki maku
- 5 – 6 plastrów boczku
- 2 – 3 łyżki kaparów
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 limonka
- ½ ostrej papryczki
- sól
- pieprz grubo mielony
- olej rzepakowy
Sposób przyrządzenia
- Zaczynamy od ciasta drożdżowego. Łączymy w misce mleko, jajo, drożdże, rozcieramy z cukrem i mieszamy z mąką. Dobrze wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przykrywamy je lnianą ściereczką.
- Farsz: pokrojoną w kostkę cebulę przesmażamy na patelni na złoty kolor na odrobinie oleju. Dodajemy mak i doprawiamy sporą ilością pieprzu.
- Na płycie lub suchej patelni podpiekamy plastry boczku na chrupko. Wystudzony boczek kroimy w kostkę. Dodajemy do cebuli wraz z lekko przesiekanymi kaparami.
- Z wyrośniętego ciasta formujemy krągły placek grubości 0,5 do 1 cm na desce przesypanej mąką.
- Naczynie do gotowania na parze wykładamy pergaminem wysmarowanym olejem, robimy nożem nacięcia, tak by para miała szansę się przez nie przedostać.
- Nakładamy placek z ciasta, na niego farsz, tak by brzegi pozostawić wolne. Odstawiamy cebularze, przykryte lnianą ściereczką na 15 – 20 minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
- Stawiamy naczynie (do gotowania na parze) z cebularzem na drugim naczyniu z gotującą się wodą i parzymy około 20 minut.
- Sos: w misce łączymy posiekaną natkę pietruszki, łyżkę kaparów, startą skórkę i sok z limonki, paseczki ostrej papryczki, olej rzepakowy. I mieszamy. Uparowany cebularz skrapiamy sosem.
Życzymy udanych wypieków.
Smacznego!