Uparowany cebularz z kaparami i boczkiem

Składniki

  • 500 g mąki Polki wariant „Najlepsza na Ciasta”+ kilka łyżek do podsypywania
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajo
  • 40 g drożdży świeżych
  •  1 łyżka cukru
  • 1 – 2 cebule
  • 1 – 2 łyżki maku
  • 5 – 6 plastrów boczku
  • 2 – 3 łyżki kaparów
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 limonka
  • ½ ostrej papryczki
  • sól
  •  pieprz grubo mielony
  • olej rzepakowy

Sposób przyrządzenia

  1. Zaczynamy od ciasta drożdżowego. Łączymy w misce mleko, jajo, drożdże, rozcieramy z cukrem i mieszamy z mąką. Dobrze wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przykrywamy je lnianą ściereczką.
  2. Farsz: pokrojoną w kostkę cebulę przesmażamy na patelni na złoty kolor na odrobinie oleju. Dodajemy mak i doprawiamy sporą ilością pieprzu.
  3. Na płycie lub suchej patelni podpiekamy plastry boczku na chrupko. Wystudzony boczek kroimy w kostkę. Dodajemy do cebuli wraz z lekko przesiekanymi kaparami.
  4. Z wyrośniętego ciasta formujemy krągły placek grubości 0,5 do 1 cm na desce przesypanej mąką.
  5. Naczynie do gotowania na parze wykładamy pergaminem wysmarowanym olejem, robimy nożem nacięcia, tak by para miała szansę się przez nie przedostać.
  6. Nakładamy placek z ciasta, na niego farsz, tak by brzegi pozostawić wolne. Odstawiamy cebularze, przykryte lnianą ściereczką na 15 – 20 minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
  7. Stawiamy naczynie (do gotowania na parze) z cebularzem na drugim naczyniu z gotującą się wodą i parzymy około 20 minut.
  8. Sos: w misce łączymy posiekaną natkę pietruszki, łyżkę kaparów, startą skórkę i sok z limonki, paseczki ostrej papryczki, olej rzepakowy. I mieszamy. Uparowany cebularz skrapiamy sosem.

Życzymy udanych wypieków.

Smacznego!