Świąteczne pierniczki
Składniki
- 50 dag mąki pszennej Szczepanki (+ na podsypanie podczas wałkowania i wykrawania)
- 20 dag naturalnego miodu
- 20 dag cukru pudru
- parę łyżek karmelu
- 1 jajo
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ulubione przyprawy korzenne
- kilka łyżek margaryny (do wysmarowania blaszek)
Sposób przyrządzenia
Do płynnego miodu dodajemy przyprawy korzenne, karmel i cukier puder. Następnie wbijamy jajo i przesiewamy mąkę. Dosypujemy sodę oczyszczoną i wyrabiamy. Ciasto powinno być ciemne, jednolite i dość twarde. Wałkujemy je bardzo cienko i ulubionymi foremkami wykrawamy pyszne ciastka. Te układamy na wysmarowanej margaryną blasze. Pieczemy w piekarniku (ok. 160 st. C) tylko parę chwil – do zarumienienia.
Życzymy udanych wypieków.
Smacznego!