Świąteczne pierniczki

Składniki

  • 50 dag mąki pszennej Szczepanki (+ na podsypanie podczas wałkowania i wykrawania)
  • 20 dag naturalnego miodu
  • 20 dag cukru pudru
  • parę łyżek karmelu
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ulubione przyprawy korzenne
  • kilka łyżek margaryny (do wysmarowania blaszek)

Sposób przyrządzenia

Do płynnego miodu dodajemy przyprawy korzenne, karmel i cukier puder. Następnie wbijamy jajo i przesiewamy mąkę. Dosypujemy sodę oczyszczoną i wyrabiamy. Ciasto powinno być ciemne, jednolite i dość twarde. Wałkujemy je bardzo cienko i ulubionymi foremkami wykrawamy pyszne ciastka. Te układamy na wysmarowanej margaryną blasze. Pieczemy w piekarniku (ok. 160 st. C) tylko parę chwil – do zarumienienia.

Życzymy udanych wypieków.

Smacznego!