Smażony placek drożdżowy

Składniki

  • 500 g mąki Polki wariant „Najlepsza na ciasta”+ kilka łyżek do podsypywania
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajo
  • 40 g drożdży świeżych
  •  1 łyżka cukru
  • 2 cebule
  • 200 g obgotowanej kapusty kiszonej
  • 1 łyżka majeranku suszonego
  • sól
  • pieprz grubo mielony
  • olej

Sposób przyrządzenia

  1. Zaczynamy od ciasta drożdżowego: łączymy w misce mleko, jajo, drożdże, rozcieramy z cukrem i mieszamy z mąką. Dobrze wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykryte lnianą ściereczką (powinno podwoić swoją objętość).
  2. Farsz: cebule kroimy w kostkę, przesmażamy na patelni, dodajemy posiekaną kiszoną kapustę, doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem.
  3. Przekładamy wyrośnięte ciasto na deskę podsypaną mąką. Dzielimy na porcje. Z każdej formujemy krągły placek na dłoni, nakładamy na środek farsz, zamykamy go ciastem i rozklepujemy palcami na płaski placek na desce.
  4. Smażymy na złoty kolor z obu stron na patelni z dużą ilością oleju.

Życzymy udanych wypieków.

Smacznego!