Smażony placek drożdżowy
Składniki
- 500 g mąki Polki wariant „Najlepsza na ciasta”+ kilka łyżek do podsypywania
- 1 szklanka mleka
- 1 jajo
- 40 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 2 cebule
- 200 g obgotowanej kapusty kiszonej
- 1 łyżka majeranku suszonego
- sól
- pieprz grubo mielony
- olej
Sposób przyrządzenia
- Zaczynamy od ciasta drożdżowego: łączymy w misce mleko, jajo, drożdże, rozcieramy z cukrem i mieszamy z mąką. Dobrze wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykryte lnianą ściereczką (powinno podwoić swoją objętość).
- Farsz: cebule kroimy w kostkę, przesmażamy na patelni, dodajemy posiekaną kiszoną kapustę, doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem.
- Przekładamy wyrośnięte ciasto na deskę podsypaną mąką. Dzielimy na porcje. Z każdej formujemy krągły placek na dłoni, nakładamy na środek farsz, zamykamy go ciastem i rozklepujemy palcami na płaski placek na desce.
- Smażymy na złoty kolor z obu stron na patelni z dużą ilością oleju.
Życzymy udanych wypieków.
Smacznego!