Proziaki ze smalcem z fasoli
Składniki
- 500 g mąki Polki wariant „Najlepsza do gotowania – Kulinarna”
- 1 łyżeczka sody
- 1 jajo
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki cukru
- 350 ml zsiadłego mleka
- 1 łyżeczka curry
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka suszonego tymianku lub ziół prowansalskich
Sposób przyrządzenia
- W misce mieszamy mąkę z sodą i przyprawami. Dolewamy zsiadłego mleka i odstawiamy na 30 minut.
- Z ciasta formujemy cienkie placki i pieczemy je z obu stron na suchej patelni lub najlepiej na żeliwnej płycie, aż delikatnie się przypieką.
Pamiętajmy, żeby płyta nie była zbyt mocno nagrzana – placek musi się dopiec w środku.
Smalec z fasoli
Składniki
- 300 g ugotowanej fasoli białej, np. Jaś
- 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów
- 1 łyżka posiekanych wędzonych suszonych śliwek
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- sól
- pieprz
- olej po suszonych pomidorach
Sposób przyrządzenia
- Cebulę prażymy na patelni bardzo powoli, aż nabierze złotego koloru i wysuszy się. Zdejmujemy ognia i to samo robimy z suszonymi pomidorami.
- Fasolę rozgniatamy widelcem na jednolita masę. Najlepiej zachować odrobinę wody z gotowania, aby w miarę potrzeby podlać masę fasolową.
- Do masy fasolowej dodajemy cebulkę, suszone pomidory i odrobinę oleju z pomidorów. Doprawiamy wędzoną śliwką. Podajemy z proziakami.
Życzymy udanych wypieków.
Smacznego!