Proziaki ze smalcem z fasoli

Składniki

  • 500 g mąki Polki wariant „Najlepsza do gotowania – Kulinarna”
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajo
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • 350 ml zsiadłego mleka
  • 1 łyżeczka curry
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku lub ziół prowansalskich

Sposób przyrządzenia

  1. W misce mieszamy mąkę z sodą i przyprawami. Dolewamy zsiadłego mleka i odstawiamy na 30 minut.
  2. Z ciasta formujemy cienkie placki i pieczemy je z obu stron na suchej patelni lub najlepiej na żeliwnej płycie, aż delikatnie się przypieką.

Pamiętajmy, żeby płyta nie była zbyt mocno nagrzana – placek musi się dopiec w środku.

Smalec z fasoli

Składniki

  • 300 g ugotowanej fasoli białej, np. Jaś
  • 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów
  • 1 łyżka posiekanych wędzonych suszonych śliwek
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • sól
  •  pieprz
  • olej po suszonych pomidorach

Sposób przyrządzenia

  1. Cebulę prażymy na patelni bardzo powoli, aż nabierze złotego koloru i wysuszy się. Zdejmujemy ognia i to samo robimy z suszonymi pomidorami.
  2. Fasolę rozgniatamy widelcem na jednolita masę. Najlepiej zachować odrobinę wody z gotowania, aby w miarę potrzeby podlać masę fasolową.
  3. Do masy fasolowej dodajemy cebulkę, suszone pomidory i odrobinę oleju z pomidorów. Doprawiamy wędzoną śliwką. Podajemy z proziakami.

Życzymy udanych wypieków.

Smacznego!