

Prażucha z twarogiem i okrasą
Składniki
- 200 g mąki Polki wariant „Najlepsza na pierogi, naleśniki”
- 100 g słoniny
- ¼ główki młodej białej kapusty
- 150 g sera twarogowego niemielonego
- sól
- pieprz grubo mielony
- woda
Sposób przyrządzenia
- Na patelnię wysypujemy mąkę, prażymy ją na niezbyt mocnym ogniu aż nabierze aromatu i delikatnego rumianego koloru.
- Uprażoną mąkę przesypujemy do naczynia, zalewamy osolonym wrzątkiem i energicznie mieszamy (proporcje to mniej więcej pół litra wrzątku na pół kilograma mąki). Mieszamy intensywnie do uzyskania konsystencji gęstego ciasta. Trzymamy w cieple przez 10 minut, aby ciasto napęczniało.
- Słoninę pokrojoną w drobną kostkę wykładamy na zimną patelnię i na wolnym ogniu wyprażamy na rumiane, chrupiące skwarki. Zdejmujemy z patelni, trzymamy w cieple.
- Kapustę kroimy na kwadraty 2 na 2 cm. Na patelni po słoninie przesmażamy młodą kapustę, tak by była lekko chrupiąca. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Lekko podsmażoną kapustę wykładamy na talerz. Łyżkę zanurzamy w skwarkach ze smalczykiem, nabieramy porcję uprażonej mąki i formujemy w miarę krągłe kluski. Układamy na kapuście, polewamy skwarkami, posypujemy pokruszonym zimnym serem twarogowym.
Życzymy udanych wypieków.
Smacznego!