Pizza domowa
Składniki
- mąka pszenna typ 500 – 250 g (1,5 szklanki)
- drożdże (świeże) – 20 g
- sól – 5 g (1/2 łyżeczki)
- cukier- 3 g (1/3 łyżeczki)
- oliwa (olej) – 2 łyżki stołowe
- woda – 150-160 ml (około ¾ szklanki)
Sposób przyrządzenia
Wszystkie składniki wsypujemy do misy miksera i dodajemy letnią wodę, mieszamy do uzyskania jednolitej gładkiej masy (około 6-7 minut na wolnych obrotach). Ciasto po wymieszaniu formujemy w kulkę, przekładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 20minut. Po tym czasie rozciągamy ciasto rękoma (wałek) na okrągły kształt według wielkości blachy. Następnie ciasto smarujemy sosem i układamy składniki według uznania (ser, salami itp.). Odstawiamy pizzę w ciepłe miejsce na czas ok. 25 min, pieczemy w piecu o temperaturze około 230 stopni Celsjusza przez czas 13-15 minut, po tym czasie wyciągamy pizzę z pieca.
Życzymy udanych wypieków.
Smacznego!