Pączki serowe

Składniki

  • 2 jaja
  • 250 g twarogu niezmielonego, pokruszonego
  • 250 – 280 g mąki pszennej Polki na ciasta (w zależności od wilgotności sera)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • ok. 500 ml oleju do smażenia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • ½ łyżeczki cynamonu

Sposób przyrządzenia

  1. Jaja z cukrem ubić na puszystą masę.
  2. Dodać do jaj pokruszony twaróg i cukier wanilinowy. Dokładnie wymieszać.
  3. Dodawać do masy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  4. Wyrobić szybko ciasto.
  5. Przełożyć na stolnicę i podsypać mąką.
  6. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
  7. Smażyć ok. 2 minut na nagrzanym oleju na złoty kolor.
  8. Posypywać po usmażeniu cukrem pudrem z cynamonem.

Życzymy udanych wypieków.

Smacznego!