

Pączki serowe
Składniki
- 2 jaja
- 250 g twarogu niezmielonego, pokruszonego
- 250 – 280 g mąki pszennej Polki na ciasta (w zależności od wilgotności sera)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- ok. 500 ml oleju do smażenia
- 4 łyżki cukru pudru
- ½ łyżeczki cynamonu
Sposób przyrządzenia
- Jaja z cukrem ubić na puszystą masę.
- Dodać do jaj pokruszony twaróg i cukier wanilinowy. Dokładnie wymieszać.
- Dodawać do masy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Wyrobić szybko ciasto.
- Przełożyć na stolnicę i podsypać mąką.
- Formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Smażyć ok. 2 minut na nagrzanym oleju na złoty kolor.
- Posypywać po usmażeniu cukrem pudrem z cynamonem.
Życzymy udanych wypieków.
Smacznego!