

Naleśniki pieczarkowe z farszem ziemniaczanym
Składniki
- 2 jaja
- 1 szklanka mąki Polki wariant „Najlepsza na pierogi, naleśniki”
- 8 sztuk pieczarek
- ½ cebuli
- ½ szklanki wody
- 1½ szklanki mleka
- 100 g masła
- sól
- pieprz biały mielony
- olej do smażenia
Farsz
- 200 g ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę
- 80 g sera twarogowego mielonego
- sól
- pieprz ziołowy
Sposób przyrządzenia
- Mleko, wodę miksujemy mikserem z cebulą i pieczarkami. Dodajemy jaja i dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto. Masło rozpuszczamy i dodajemy cienkim strumieniem do ciasta, cały czas mieszając.
- Smażymy cienkie naleśniki.
- Ziemniaki dokładnie mieszamy z pokruszonym serem. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym.
- Zawijamy naleśniki z farszem ziemniaczanym jak krokiety.
- Gotowe krokiety smażymy na patelni na złoty kolor i podajemy z kwaśną, gęstą śmietaną.
Życzymy udanych wypieków.
Smacznego!