Kluseczki z batatów z białą kiełbasą

Kluseczki z batatów z białą kiełbasą

Składniki

  • 2 szt. upieczonych w piecu batatów
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 g mąki Polki kulinarnej (ilość zależy od wilgotności batatów)
  • sól, biały mielony pieprz
  • 1 jajo
  • 1 żółtko
  • łyżka tymianku

Sos

  • 200 g ugotowanej białej kiełbasy
  • 250 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • sól, biały mielony pieprz

Przygotowanie

  • Bataty upiecz w piecu w temp 180 stopni przez ok 1 godzinę ,aż będą miękkie.
  • Obierz ze skórki i dokładnie rozgnieć widelcem.
  • Dodaj mąkę ziemniaczaną oraz mąkę Polka, dopraw solą i pieprzem.
  • Masę formuj łyżką na ładne kluseczki i przekładaj do gotującej osolonej wody.
  • Wykładaj na talerz posmarowany olejem.
  • Cebulę pokrój w piórka ,a kiełbasę w plastry.
  • Przesmaż dokładnie na złoty kolor osobno cebulę i kiełbasę.
  • Do cebuli dodaj plastry czosnku i zalej śmietanką.
  • Dolej 100 ml wody do cebuli z czosnkiem i śmietanką.
  • Odparuj wodę gotując wszystko na wolnym ogniu.
  • Do przygotowanego sosu dodaj kiełbasę, chrzan i dopraw solą i pieprzem.
  • Kluseczki przesmaż ze świeżym tymiankiem na patelni .
  • Wykładaj sos na talerz a na nim przesmażone kluseczki.

Zobacz jak to przygotować: WIDEO / SHORTS

Życzymy udanych wypieków.

Smacznego!