

Kluseczki z batatów z białą kiełbasą
Składniki
- 2 szt. upieczonych w piecu batatów
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 250 g mąki Polki kulinarnej (ilość zależy od wilgotności batatów)
- sól, biały mielony pieprz
- 1 jajo
- 1 żółtko
- łyżka tymianku
Sos
- 200 g ugotowanej białej kiełbasy
- 250 ml słodkiej śmietanki 30%
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 1 łyżeczka chrzanu
- sól, biały mielony pieprz
Przygotowanie
- Bataty upiecz w piecu w temp 180 stopni przez ok 1 godzinę ,aż będą miękkie.
- Obierz ze skórki i dokładnie rozgnieć widelcem.
- Dodaj mąkę ziemniaczaną oraz mąkę Polka, dopraw solą i pieprzem.
- Masę formuj łyżką na ładne kluseczki i przekładaj do gotującej osolonej wody.
- Wykładaj na talerz posmarowany olejem.
- Cebulę pokrój w piórka ,a kiełbasę w plastry.
- Przesmaż dokładnie na złoty kolor osobno cebulę i kiełbasę.
- Do cebuli dodaj plastry czosnku i zalej śmietanką.
- Dolej 100 ml wody do cebuli z czosnkiem i śmietanką.
- Odparuj wodę gotując wszystko na wolnym ogniu.
- Do przygotowanego sosu dodaj kiełbasę, chrzan i dopraw solą i pieprzem.
- Kluseczki przesmaż ze świeżym tymiankiem na patelni .
- Wykładaj sos na talerz a na nim przesmażone kluseczki.
Życzymy udanych wypieków.
Smacznego!