Cynamonki
Składniki
- 500 g mąki Polki wariant „Najlepsza na ciasta”
- 1 opakowanie drożdży Instant
- 4 łyżki cukru
- Szczypta soli
- 250 ml mleka
- 4 szt. żółtek jaj
Nadzienie
- 70g masła
- 100 g cukru
- 15 g cynamonu
Lukier
- 7 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki wody
- 1 cytryna
Sposób przyrządzenia
- Drożdże i cukier rozpuść w ciepłym mleku.
- Mąkę wymieszaj z solą. Odłóż 3 łyżki mąki do podsypania ciasta
- Do mąki dodaj mleko, żółtka jaj i dokładnie wyrabiaj ciasto ok 10 min.
- Odstaw w ciepłe miejsce na godz.
- Ciasto wałkuj na grubość 0,5 cm (prostokąt) podsyp mąka by się nie kleiło do blatu.
- Posmaruj roztopionym masłem i posyp mieszanina cukru i cynamonu.
- Zwijaj w rulon i pokrój na plastry grubości 3 cm.
- Układaj w foremce rulony delikatnie dociskając.
- Przykryj ściereczką i odstaw na 25 min w ciepłe miejsce.
- Piecz w temperaturze 180 stopni ok 25 min.
- Cukier puder ucieraj z woda i sokiem z cytryny dokładnie.
- Gotowe bułeczki polewaj przygotowanym lukrem.Życzymy udanych wypieków.Smacznego!
Życzymy udanych wypieków.
Smacznego!