Cynamonki

Składniki

  • 500 g mąki Polki wariant „Najlepsza na ciasta”
  • 1 opakowanie drożdży Instant
  • 4 łyżki cukru
  • Szczypta soli
  • 250 ml mleka
  • 4 szt. żółtek jaj

Nadzienie

  • 70g masła
  • 100 g cukru
  • 15 g cynamonu

Lukier

  • 7 łyżek cukru pudru
  •  2 łyżki wody
  • 1 cytryna

Sposób przyrządzenia

  1. Drożdże i cukier rozpuść w ciepłym mleku.
  2. Mąkę wymieszaj z solą. Odłóż 3 łyżki mąki do podsypania ciasta
  3. Do mąki dodaj mleko, żółtka jaj i dokładnie wyrabiaj ciasto ok 10 min.
  4. Odstaw w ciepłe miejsce na godz.
  5. Ciasto wałkuj na grubość 0,5 cm (prostokąt) podsyp mąka by się nie kleiło do blatu.
  6. Posmaruj roztopionym masłem i posyp mieszanina cukru i cynamonu.
  7. Zwijaj w rulon i pokrój na plastry grubości 3 cm.
  8. Układaj w foremce rulony delikatnie dociskając.
  9. Przykryj ściereczką i odstaw na 25 min w ciepłe miejsce.
  10. Piecz w temperaturze 180 stopni ok 25 min.
  11. Cukier puder ucieraj z woda i sokiem z cytryny dokładnie.
  12. Gotowe bułeczki polewaj przygotowanym lukrem.Życzymy udanych wypieków.Smacznego!

Życzymy udanych wypieków.

Smacznego!