Ciasto marchewkowo-cynamonowe
Składniki
- Mąka Polka wariant „Najlepsza na ciasta” 220 g
- 220 g cukru
- 200 g marchewki startej na drobnych oczkach
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
- 80 g orzechów pistacjowych
- 150 ml oleju słonecznikowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jaja
Sposób przyrządzenia
- Jaja ocieplamy do temperatury pokojowej. Ubijamy na puszystą masę.
- Dodajemy cukier i dalej ubijamy aż cały cukier się rozpuści.
- Ubijamy dalej dolewając cienkim strumieniem olej.
- Dodajemy marchew i dokładnie mieszamy
- Mąkę przesiewamy do miski z proszkiem do pieczenia i przyprawą piernikową.
- Dodajemy do masy jajecznej.
- Wylewamy masę do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
- Pieczemy w temperaturze 170 stopni ok 45-50 min.
- Studzimy i podajemy nasączone np. syropem limonkowym.
Życzymy udanych wypieków
Smacznego!