Ciasto marchewkowo-cynamonowe

Składniki

  • Mąka Polka wariant „Najlepsza na ciasta” 220 g
  • 220 g cukru
  • 200 g marchewki startej na drobnych oczkach
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
  • 80 g orzechów pistacjowych
  • 150 ml oleju słonecznikowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jaja

Sposób przyrządzenia

  1. Jaja ocieplamy do temperatury pokojowej. Ubijamy na puszystą masę.
  2. Dodajemy cukier i dalej ubijamy aż cały cukier się rozpuści.
  3. Ubijamy dalej dolewając cienkim strumieniem olej.
  4. Dodajemy marchew i dokładnie mieszamy
  5. Mąkę przesiewamy do miski z proszkiem do pieczenia i przyprawą piernikową.
  6. Dodajemy do masy jajecznej.
  7. Wylewamy masę do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
  8. Pieczemy w temperaturze 170 stopni ok 45-50 min.
  9. Studzimy i podajemy nasączone np. syropem limonkowym.

    Życzymy udanych wypieków

    Smacznego!