Ciasto marchewkowe

Składniki

  • Marchewka 2 szt.
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona 0,5 łyżeczki
  • Mąka pszenna Polka ciasta 250 g
  • Jaja 3 szt.
  • Olej 150 ml
  • Cukier 200g
  • Kardamon mielony 2 łyżeczki
  • Cytryna 1 szt.
  • Cukier wanilinowy 1 łyżka
  • Orzechy pistacjowe 200 g
  • Szczypta soli

Krem śmietankowy:

  • Budyń śmietankowy 1 szt. 
  • Mleko 
  • Serek kremowy twarogowy 100 g
  • Cukier puder 100 g
  • Masło 60 g

Sposób przyrządzenia

  1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, kardamonem i sodą oraz solą.
  2. Jaja ubij z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
  3. Dodawaj powoli do jaj olej i dokładnie wymieszaj.
  4. Następnie dodaj mąkę z pozostałymi składnikami.
  5. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o drobnych otworach.
  6. Orzechy pistacjowe delikatnie przesiekaj.
  7. Dodaj marchew i orzechy do masy. Dokładnie wymieszaj.
  8. Okrągłą formę do pieczenia o średnicy około 30 cm wysmaruj olejem i obsyp mąką.
  9. Piecz w temperaturze 180 stopni ok. 40 min. 

KREM

  1. Budyń ugotuj (użyj ¾ ilości mleka by budyń był gęsty) i przestudź.
  2. Zmiksuj z serkiem i miękkim masłem.
  3. Dodawaj partiami cukier puder.

Ciasto po wystygnięciu posmaruj kremem i dekoruj pistacjami oraz skórką z cytryny.

Pozostałą ilość kremu podawaj razem z kawałkami ciasta.

Życzymy udanych wypieków.

Smacznego!