

Ciasto marchewkowe
Składniki
- Marchewka 2 szt.
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- Soda oczyszczona 0,5 łyżeczki
- Mąka pszenna Polka ciasta 250 g
- Jaja 3 szt.
- Olej 150 ml
- Cukier 200g
- Kardamon mielony 2 łyżeczki
- Cytryna 1 szt.
- Cukier wanilinowy 1 łyżka
- Orzechy pistacjowe 200 g
- Szczypta soli
Krem śmietankowy:
- Budyń śmietankowy 1 szt.
- Mleko
- Serek kremowy twarogowy 100 g
- Cukier puder 100 g
- Masło 60 g
Sposób przyrządzenia
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, kardamonem i sodą oraz solą.
- Jaja ubij z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
- Dodawaj powoli do jaj olej i dokładnie wymieszaj.
- Następnie dodaj mąkę z pozostałymi składnikami.
- Marchew obierz i zetrzyj na tarce o drobnych otworach.
- Orzechy pistacjowe delikatnie przesiekaj.
- Dodaj marchew i orzechy do masy. Dokładnie wymieszaj.
- Okrągłą formę do pieczenia o średnicy około 30 cm wysmaruj olejem i obsyp mąką.
- Piecz w temperaturze 180 stopni ok. 40 min.
KREM
- Budyń ugotuj (użyj ¾ ilości mleka by budyń był gęsty) i przestudź.
- Zmiksuj z serkiem i miękkim masłem.
- Dodawaj partiami cukier puder.
Ciasto po wystygnięciu posmaruj kremem i dekoruj pistacjami oraz skórką z cytryny.
Pozostałą ilość kremu podawaj razem z kawałkami ciasta.
Życzymy udanych wypieków.
Smacznego!