

Chleb razowy domowy
Składniki
- 200 ml – zakwas domowy
- mąka razowa typ 2000 – 425 g
- mąka pszenna typ 750 – 250 g
- drożdże – 15 g
- sól – 10 g (1/2 łyżki stołowej)
- cukier – 10 g (1/2 łyżki stołowej)
- woda – około 465 ml (ciepła woda około 35–37 stopni Celsjusza)
Sposób przyrządzenia
Wszystkie składniki wsypujemy do misy miksera i dodajemy wodę, następnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy (około 9 minut na wolnych obrotach). Ciasto przekładamy do miski i przykrywamy na około 25 minut, następnie dzielimy na 2 równe kęsy (około 680 gramów). Kęsy formujemy, układamy do forem (keksowych) i posypujemy mąką żytnią. Formy z ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40–50 minut. Pieczemy w piecu o temperaturze około 230 stopni Celsjusza przez około 40 minut. Wyciągamy chleby z pieca i odstawiamy do wystudzenia.
Życzymy udanych wypieków.
Smacznego!