

Chleb domowy
Składniki
- Zakwas domowy – 200 ml (z receptury mąka typ 720 paczka)
- Mąka pszenna typ 750 – 600 g
- Mąka żytnia typ 720 – 100 g
- Drożdże (świeże ) – 30 g
- Sól – 20 g (1 łyżka stołowa)
- Cukier – 10 g (1/2 łyżki stołowej)
- Woda – 400 ml
Sposób przyrządzenia
Wszystkie składniki wsypujemy do misy miksera i dodajemy wodę, mieszamy do uzyskania jednolitej i gładkiej masy (około 8minut). Ciasto przekładamy do miski i odstawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 25minut, następnie dzielimy ciasto na 2 równe części formujemy podłużne kęsy, i układamy do foremek (keksowe). Formy z ciastem odstawiamy na około 40minut ciepłym miejscu. Przed wypiekiem posypujemy chleby mąką żytnią lub smarujemy wodą, następnie pieczemy w piecu o temperaturze około 230stopni Celsjusza przez 30minut. Wyciągamy chleb z pieca i odstawiamy do wystygnięcia.
Życzymy udanych wypieków.
Smacznego!