Chleb buraczany
Składniki
- 70 dag mąki luksusowej Szczepanki
- 25 g drożdży
- 1 jajo
- 20 dag drobno startych buraczków, surowych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 10 dag ziaren słonecznika
- 300 ml letniej wody
Sposób przyrządzenia
Drożdże rozmieszać w letniej wodzie. Dodajemy obrane i starte na drobnej tarce buraki, oliwę, sól oraz ziarna słonecznika i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i nie będzie lepić się do miski. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godz.
Ciasto wyrabiamy na stolnicy, formujemy bochenek i przekładamy do podłużnej, dobrze wysmarowanej foremki. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min. Piec nastawiamy na 225 st. C Bochenek smarujemy mlekiem i pieczemy ok. 40 min.
Życzymy udanych wypieków.
Smacznego!