Buraczane leniwe

Składniki

  • 1 ugotowany burak ok. 100 g
  • 250 g sera twarogowego mielonego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 150 g mąka pszennej Polki na Naleśniki i Pierogi
  • 100 g masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki orzechów pistacjowych (posiekanych)

Sposób przyrządzenia

  1. Buraka zmielić na gładką masę z jajem i cukrem.
  2. Dodać zmielony ser i dokładnie wymieszać.
  3. Mąkę Polkę wymieszać ze skrobią ziemniaczaną.
  4. Dodać przesianą mąkę do masy serowej i wyrabiać ciasto.
  5. Jeśli burak jest bardzo wodnisty, dodać więcej mąki.
  6. Wykładać gotowe ciasto na stolnicę i formować wałeczki. Delikatnie spłaszczyć i kroić
    pod kątem na kawałki.
  7. Gotować we wrzącej wodzie.
  8. Bułkę upalić na złoty kolor na suchej patelni. Dodać masło.
  9. Gotowe pierogi polewać masłem z bułką i orzechami.

Życzymy udanych wypieków.

Smacznego!