

Buraczane leniwe
Składniki
- 1 ugotowany burak ok. 100 g
- 250 g sera twarogowego mielonego
- 1 jajko
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 150 g mąka pszennej Polki na Naleśniki i Pierogi
- 100 g masła
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki orzechów pistacjowych (posiekanych)
Sposób przyrządzenia
- Buraka zmielić na gładką masę z jajem i cukrem.
- Dodać zmielony ser i dokładnie wymieszać.
- Mąkę Polkę wymieszać ze skrobią ziemniaczaną.
- Dodać przesianą mąkę do masy serowej i wyrabiać ciasto.
- Jeśli burak jest bardzo wodnisty, dodać więcej mąki.
- Wykładać gotowe ciasto na stolnicę i formować wałeczki. Delikatnie spłaszczyć i kroić
pod kątem na kawałki. - Gotować we wrzącej wodzie.
- Bułkę upalić na złoty kolor na suchej patelni. Dodać masło.
- Gotowe pierogi polewać masłem z bułką i orzechami.
Życzymy udanych wypieków.
Smacznego!