Barszcz z uszkami
Składniki
- Upieczone Czerwone buraki 2 kg
- Wywar jarzynowy 3-4 litry
- Czosnek 4 ząbki
- Jabłko 3 szt.
- Majeranek 1 op.
- Liść laurowy 4 szt.
- Ziele angielskie 4 szt.
- Sól , pieprz, cukier do smaku
- Ocet jabłkowy 50 ml
Składniki na uszka z grzybami
- Mąka Polka wariant „Na pierogi, naleśniki” 300 g
- Ugotowane posiekane podgrzybki 150 g
- Cebula 1 szt., pokrojona w kostkę
- Ciepła woda z odrobiną mleka, całość ok 100 ml
- Sól, pieprz biały, mielony
- Olej rzepakowy 1 łyżka
Sposób przyrządzenia
- Do wywaru dodajemy pokrojone w plastry upieczone buraki i jabłka.
- Dodajemy przyprawy i pokrojony w plastry czosnek.
- Zagotowujemy, doprawiamy sola, pieprzem, octem i cukrem.
- Odstawiamy na dzień w chłodne miejsce.
- Następnego dnia cedzimy i podgrzewamy ale nie zagotowujemy.
- Doprawiamy finalnie sola i pieprzem.
Przygotowujemy uszka:
- Wodę podgrzewamy z mlekiem.
- Mąkę mieszamy z ciepła woda i dokładnie i wyrabiamy gładkie ciasto, doprawiamy solą i olejem rzepakowym.
- Odstawiamy do lodówki na 2 godz.
- Posiekane grzyby smażymy z posiekaną cebulką na patelni
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Formujemy uszka z ciasta i farszu.
- Gotujemy w osolonej wodzie.
Smacznego!