Barszcz z uszkami

Składniki

  • Upieczone Czerwone buraki 2 kg
  • Wywar jarzynowy 3-4 litry
  • Czosnek 4 ząbki
  • Jabłko 3 szt.
  • Majeranek 1 op.
  • Liść laurowy 4 szt.
  • Ziele angielskie 4 szt.
  • Sól , pieprz, cukier do smaku
  • Ocet jabłkowy 50 ml

Składniki na uszka z grzybami

  • Mąka Polka wariant „Na pierogi, naleśniki” 300 g
  • Ugotowane posiekane podgrzybki 150 g
  • Cebula 1 szt., pokrojona w kostkę
  • Ciepła woda z odrobiną mleka, całość ok 100 ml
  • Sól, pieprz biały, mielony
  • Olej rzepakowy 1 łyżka

Sposób przyrządzenia

  1. Do wywaru dodajemy pokrojone w plastry upieczone buraki i jabłka.
  2. Dodajemy przyprawy i pokrojony w plastry czosnek.
  3. Zagotowujemy, doprawiamy sola, pieprzem, octem i cukrem.
  4. Odstawiamy na dzień w chłodne miejsce.
  5. Następnego dnia cedzimy i podgrzewamy ale nie zagotowujemy.
  6. Doprawiamy finalnie sola i pieprzem.

Przygotowujemy uszka:

  1. Wodę podgrzewamy z mlekiem.
  2. Mąkę mieszamy z ciepła woda i dokładnie i wyrabiamy gładkie ciasto, doprawiamy solą i olejem rzepakowym.
  3. Odstawiamy do lodówki na 2 godz.
  4. Posiekane grzyby smażymy z posiekaną cebulką na patelni
  5. Doprawiamy solą i pieprzem.
  6. Formujemy uszka z ciasta i farszu.
  7. Gotujemy w osolonej wodzie.

Smacznego!