
Mąka Polka
Tortowa Ekstra
Typ 405, 1 kg
To puch nie mąka. Prawdziwe arcydzieło sztuki młynarskiej. Dzięki bardzo drobnemu zmieleniu ziaren dojrzałej w słońcu pszenicy powstała najdelikatniejsza z naszych mąk. Mąka ta jest dokładnie oczyszczona z pozostałości otrąb i idealnie nadaje się do wyczarowania w Waszych kuchniach najdelikatniejszych tortów, puchatych biszkoptów, słodkich chałek, pulchnych foccacii i wszystkich tych wypieków, które wymagają mąki bardzo delikatnej, jasnej i puszystej.

Mąka Polka
Na pierogi, naleśniki
Typ 500, 1 kg
Najlepsze pierogi i naleśniki to tylko z nią. A jeśli chcielibyście przygotować i odkurzyć klasyki kuchni dawnej to kluski z ciasta francuskiego i półfrancuskiego też wyjdą wam idealne. I makaron do rosołu też. Ta mąka zawiera dużo węglowodanów, błonnika i żelaza. Doskonale sprawdzi się również przy wypieku domowych bułeczek. To będzie ulubiona mąka w waszej kuchni, bo któż nie lubi pierogów? I niech podniesie rękę ten, co naleśnikami gardzi?!

Mąka Polka
Najlepsza na ciasta
Typ 450, 1 kg
Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Ta mąka ma małą zawartość popiołu, który określa jej typ. Chodzi o zawartość składników mineralnych, które dostają się do mąki poprzez choćby zmielenie okrywy ziarna. Dlatego jest lekka – jak to mówimy w żargonie kulinarnym – i sprawdzi się wszędzie tam, gdzie nie trzeba dodawać proszku do pieczenia, a jedynie ubite białka. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Jest najbardziej oczyszczona i dlatego zawiera najmniej składników odżywczych, ale przez to jest tak idealnie gładka.

Mąka Polka
Najlepsza do gotowania
Typ 550, 1 kg
Nazwa tej mąki sugeruje jej uniwersalne zastosowanie w kuchni i tak rzeczywiście jest. Zasmażki, panierki, faworki czy też racuchy przy wykorzystaniu tej mąki nabiorą zupełnie nowej jakości. Mogą także konkurować z sosami i budyniami, do których użyjemy jej jako naturalnego zagęszczacza. Mąka ta jest dość lekka i puszysta. Otrzymana z wysokiego przemiału, ale zawiera dużo składników mineralnych. Ma także dużą zawartość białka i węglowodanów.