Mąka Polka na chleb i żurek Typ 720

Mąka Polka

na chleb i żurek

Typ 720, 1 kg

Mąka wyprodukowana z żyta, które pięknie wyrosło na polskich polach. Idealnie nadaje się do wypieku chleba, bułeczek, czy samodzielnego zrobienia zakwasu na pyszny polski żurek. Żyto – zboże trochę mało doceniane, a szkoda, zawiera bowiem szereg węglowodanów złożonych, które korzystnie wpływają na nasz organizm stabilizując poziom cukru. Dzięki dużej zawartości błonnika produkty na bazie mąki żytniej zbawiennie wpływają na układ pokarmowy człowieka.

Mąka Polka Tortowa Ekstra Typ 405

Mąka Polka

Tortowa Ekstra

Typ 405, 1 kg

To puch nie mąka. Prawdziwe arcydzieło sztuki młynarskiej. Dzięki bardzo drobnemu zmieleniu ziaren dojrzałej w słońcu pszenicy powstała najdelikatniejsza z naszych mąk. Mąka ta jest dokładnie oczyszczona z pozostałości otrąb i idealnie nadaje się do wyczarowania w Waszych kuchniach najdelikatniejszych tortów, puchatych biszkoptów, słodkich chałek, pulchnych foccacii i wszystkich tych wypieków, które wymagają mąki bardzo delikatnej, jasnej i puszystej.

Mąka Polka na pierogi, naleśniki Typ 500

Mąka Polka

Na pierogi, naleśniki

Typ 500, 1 kg

Najlepsze pierogi i naleśniki to tylko z nią. A jeśli chcielibyście przygotować i odkurzyć klasyki kuchni dawnej to kluski z ciasta francuskiego i półfrancuskiego też wyjdą wam idealne. I makaron do rosołu też. Ta mąka zawiera dużo węglowodanów, błonnika i żelaza. Doskonale sprawdzi się również przy wypieku domowych bułeczek. To będzie ulubiona mąka w waszej kuchni, bo któż nie lubi pierogów? I niech podniesie rękę ten, co naleśnikami gardzi?!

Mąka Polka na ciasta Typ 450

Mąka Polka

Najlepsza na ciasta

Typ 450, 1 kg

Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Ta mąka ma małą zawartość popiołu, który określa jej typ. Chodzi o zawartość składników mineralnych, które dostają się do mąki poprzez choćby zmielenie okrywy ziarna. Dlatego jest lekka – jak to mówimy w żargonie kulinarnym – i sprawdzi się wszędzie tam, gdzie nie trzeba dodawać proszku do pieczenia, a jedynie ubite białka. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Jest najbardziej oczyszczona i dlatego zawiera najmniej składników odżywczych, ale przez to jest tak idealnie gładka.

Mąka Polka Kulinarna Typ 550

Mąka Polka

Najlepsza do gotowania

Typ 550, 1 kg

Nazwa tej mąki sugeruje jej uniwersalne zastosowanie w kuchni i tak rzeczywiście jest. Zasmażki, panierki, faworki czy też racuchy przy wykorzystaniu tej mąki nabiorą zupełnie nowej jakości. Mogą także konkurować z sosami i budyniami, do których użyjemy jej jako naturalnego zagęszczacza. Mąka ta jest dość lekka i puszysta. Otrzymana z wysokiego przemiału, ale zawiera dużo składników mineralnych. Ma także dużą zawartość białka i węglowodanów.